Z důvodu COVID-19 na provozovně vydáváme pouze objednávky z e-shopu. Děkujeme za pochopení.

Cuba

Cuba Serrano Superior 

Hořká Arabika z ostrova, který Vás překvapí...

   Naše 100% arabika Cuba z regionu Sierra Maestra je oblíbená pro svou silnou hořkou chuť bez kyselinky s lahodnou crémou. Její hladké plné tělo a na pohled větší zrna jsou lákadlem pro zákazníky, jejichž chuťové buňky si nepotrpí na robustu, ale mají v oblibě pořádný ranní nakopávač. Závan tabáku Vás příjemně naladí na kubánské prostředí, naopak čokoládové tóny hořkost zabalí do hebkého povlaku, který Vás bude lákat znovu ochutnat. 

   Kuba je ostrovem, na kterém nalezneme stát Kubánská republika s hlavním městem Havanou. Nachází se v Karibiku a její povrch je spíše nížinatý. Každopádně pro nás jakožto konzumenty kávy jsou důležité hornaté oblasti - Pinal de Rio, Escambray a v neposlední řadě Sierra Maestra s hlavním vrcholem Pico Turquino. Naše kávová zrna pocházejí právě z této poslední oblasti z nadmořské výšky 900 m n. m. a jsou zpracována plně promytou metodou (v angl. fully washed). Základem těchto oblastí je hojný počet trvalek a eukalyptu. Díky nim mají kávovníky pro ně důležitý stín, který brzdí proces zrání a umožňuje rozvíjení složitějších chutí.
   Hornatý povrch, ve kterém je arabika pěstována, společně s izolovaností ostrova komplikuje nejen export kávy, ale i výměnu informací mezi výrobci, družstvy a vývozci. Dalším ztěžujícím faktorem je komplikované kubánské klima, které se vyznačuje hurikány, tropickými bouřemi, suchem a někdy i zemětřeseními. Tyto překážky, které dokáže příroda klást, mají mnohem větší dopad než si dokážeme představit. Hlavním důvodem je málo peněz na odstraňování škod, což se promítá např. na uzavření cest, jenž mohou být neprůjezdné i týdny. A to už nemluvíme vůbec o možnosti, kdy jsou plodiny vlivem počasí zničeny úplně. 

Sierra_Maestra_Cuba123

Zdroj fotografie: https://www.ecured.cu/Sierra_Maestra_(Cuba)

Vázanost na politiku ...

   Kuba má svůj zvláštní vztah ke kávě, který souvisí s politickou historií ostrova. Kávovník představil v 18. stol. Jose Antonio Gelabert. Později Francouzi přinesli vlastní výrobní metody a v době kubánské revoluce byla země v r. 1959 významným světovým vývozcem. Politický kontext a znárodnění průmyslu vedly ale k výraznému snížení výroby. Výrazným zásahem v r. 1960 obchodní embargo od USA. Z tohoto důvodu, některé generace na západní polokouli ani netuší, jak karibská káva vypadá.
   V dnešní době jsou hlavním trhem Kuby dvě země, a to Francie a Japonsko. Veškerou kávu z Kuby vyváží společnost Cubaexport, která platí vládou regulovanou cenu pěstitelům a zpracovatelům kávy. 

   Další z věcí, která je regulována je spotřeba kávy na dospělého za dva týdny. Vládou je stanoveno na dvě unce. Důvodem je prý zachovat vývoz kávy a vytvářet příjmy. 

Jak se konzumuje káva na Kubě?

   V Havaně se káva podává jako malé espresso s třtinovým cukrem. Přídělový systém kávy vedl k vytvoření speciální směsi zvané café con chícharo, která je kombinací kávy a pražené cizrny. Káva na Kubě slouží především jako prostředek sociální interakce mezi sousedy, přáteli, kolegy a rodinou, kdy se všichni společně denně schází a vychutnávají si malé šálky tohoto lahodného nápoje. 

Havana-Cuba.

Zdroj fotografie: https://www.pandotrip.com/the-perfect-itinerary-for-four-days-in-havana-cuba-31125/

Proč sem zajet?

   Tento ostrov je velmi populární díky svým krásným písečným plážím, jež jsou ideálním místem pro načerpání nové energie, a korálovým útesům a atolům, které naleznete u pobřeží. Na druhou stranu je Kuba známá pro rušné noci plné salsy a typických kubánských doutníků. Znalci Hemingwaye si zase mohou spojit Kubu s prózou Stařec a moře. 

beach
Zdroj fotografie: https://www.intrepidtravel.com/adventures/best-beaches-in-cuba/

   Závěrem je tedy Kuba ostovem, který je velmi rozmanitý, ovládaný nejenom přírodními jevy, ale i politikou. Kuba nabízí na jednu stranu krásy karibských pláží a na tu druhou nebezpečnou divokou přírodu plnou plantáží a farem. Pokud zrovna držíte v rukou šálek espressa zkuste si kávu vychutnat s jiným pocitem než jen tím konzumním. Zadumejte se, vytvořte si iluzi příjemného teplého počasí, veselé rytmické hudby, hledejte vůni a chuť tabáku mísícího se s kávou a s nádechem čokolády. Relaxujte nebo po vzoru Kubánců pozvěte přátelé a sdílejte tento moment společně...
 
How-to-Smoke-A-Cigar-01

Zdroj fotografie: https://hiconsumption.com/how-to-smoke-a-cigar/

 
 
Zdroje:
https://perfectdailygrind.com/2018/09/exploring-cubas-coffee-farms/

Zdroje obrázků jsou uvedeny vždy pod konkrétní fotografií.

 

 

 

 

NajduZboží.cz